Tevredenheid

Gooische VrouwenIk hou van komische dramaseries op tv, zeker als ze zo goed geschreven zijn als Gooische vrouwen. In een aflevering die ik laatst zag verkondigt de hoogblonde Cheryl Morero (Linda de Mol) dat ze voor de “whole enchillada” gaat. Daarmee bedoelt ze dat ze een doopplechtigheid wil voor haar zoontje met alles er op en er aan. En die komt er dan ook: met heel veel ballonnen in de kerk, roddelpers, fotografen en een man die snotterend ‘De glimlach van een kind’ zingt.

Als contrast zien we even later de rijke maar zuinige Ernst (Gijs Scholten van Aschat) die vindt dat het tijd wordt voor een “boterham met tevredenheid”. “Wat?” roepen de tafelgenoten in koor. Want wie kent die uitdrukking nog als we het hebben over een boterham met: niets.

Ik en peper. Is die smile tevredenheid, dankbaarheid of geluk?Nu heb ik sinds kort ook niet zoveel meer met tevredenheid. Ik dacht altijd dat je dat moest zijn in het leven als je kijkt naar wat je hebt. Er zijn zoveel mensen die het minder treffen, ziek zijn of niets te eten hebben. In dat opzicht is tevredenheid een rationele constatering en misschien wel een vorm van zelfbescherming. Want achter je tevredenheid schuilt de wens naar meer. En het valt niet mee om die wens onderdrukt te houden in een dagelijkse omgeving die bol staat van reclame, vol van (materiële) dromen. Tevredenheid is als een volle buik nadat je lekker gegeten hebt.

In dat opzicht prefereer ik toch het schaamteloze streven van Cheryl Morero naar overvloed. Wat Deepak Chopra daar over te melden heeft is wellicht minder oppervlakkig. Zelf moet ik dat allemaal nog gaan lezen en ik zou me op glad ijs begeven als ik daar nu meer over zeg.

Waar ik voor mezelf naar toe wil is de kracht van dankbaarheid. Ik heb dat door onze reis naar Java en Bali zelf ervaren. Misschien vertel ik daar in een volgend bericht meer over.

Deze post is eerder verschenen op Bloembeeld’s Weblog en nu opnieuw (maar antigedateerd) opgenomen.

Over Eric van Oevelen

Dit is een persoonlijk weblog van Eric van Oevelen, Pr en communicatie-adviseur, informatiespecialist, fotograaf, tuinontwerper, beoefenaar van yoga, liefhebber van goed voedsel, films en allerlei soorten muziek. Ik woon in Oosterhout en werk bij Avans Hogeschool.
Dit bericht werd geplaatst in Alledaags leed en zo, Anti gedateerd en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s