Vertrouw niet teveel op Twitter

Twitter failSinds gisteravond, nu 15 uur geleden, werkte ‘mijn’ Twitter niet meer. Ik kan moeilijk inschatten hoe lang daarvoor de internetdienst al uit de lucht is geweest. In de berichtgeving op internet is nog niet veel terug te vinden, maar het Amerikaanse Execte News spreekt van bijna 24 uur down time wegens onderhoud. Het artikel eindigt er mee dat Twitter inmiddels weer volop in bedrijf is, tot opluchting van de vele gebruikers.

Inmiddels is het ook in Nederland zover. Tot kort geleden nog kreeg ik zowel via mijn account als via http://twitter.com/ de melding Something is technically wrong. Zelfs de opvrolijkende en meestal zeer tijdelijke Fail Whale ontbreekt. Geen verdere berichtgeving. Niets. Sommige gebruikers kregen de boodschap “Twitter is currently down for planned maintenance. We expect to be back in a few hours” te zien.

Storingsmelding van Twitter

De groei en de gebreken van Twitter

Het is grappig eigenlijk: normaal lees ik het nieuws het snelst op Twitter. Dat is wat lastig in dit geval. Deze langdurige storing roept wel opnieuw vragen op over de stabiliteit van de gratis internetdienst. Je zou verlangen dat ‘in tijden van ramspoed en oorlog’ Twitter een van je belangrijkste communicatielijnen kon zijn. Maar volgens mij kun je dan beter de telefoon pakken of de radio aanzetten.

Dit nieuws rondom Twitter gaat gepaard met berichtgeving over de explosieve groei tot de 20 miljardste tweet en de aankondiging van Suggestions for you: het tippen van gelijkaardige tweeps. Gezien de gebeurtenissen van de afgelopen dag lijkt mij een dergelijke toevoeging niet verstandig. In Nederland hadden we hiervoor trouwens al Tweep Like Me.

Ander nieuws meldt de hack van het Twitteraccount van X-factor’s winnaar Joe McElderry. Hij kwam daardoor versneld uit voor zijn homoseksualiteit, dat wel. Maar als het zo gemakkelijk is om in te breken op Twitter, hoe betrouwbaar zijn persoonlijke tweets dan, zelfs van een verified account? Je moet niet alles geloven wat geschreven staat, maar als je wilt vertrouwen op iemands woorden dan lijkt Twitter daarvoor ook niet altijd de aangewezen weg.

Bij elkaar genomen roept dit veel vragen op over de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van Twitter. Overdreven misschien, een storm in een glas water, een tijdelijk gebrek of een kern van waarheid? Wat vinden jullie?

Deze post is eerder gepubliceerd op Frankwatching en HANdagen en nu opnieuw (maar antigedateerd) opgenomen.

Over Eric van Oevelen

Dit is een persoonlijk weblog van Eric van Oevelen, Pr en communicatie-adviseur, informatiespecialist, fotograaf, tuinontwerper, beoefenaar van yoga, liefhebber van goed voedsel, films en allerlei soorten muziek. Ik woon in Oosterhout en werk bij Avans Hogeschool.
Dit bericht werd geplaatst in Anti gedateerd, Communicatie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s