De Vriendinnen van de Voedselbank staan op de verkeerde plaats

Een pakket van de voedselbankVandaag deed ik mijn boodschappen bij ’s lands grootste supermarktketen. Voordat ik binnen ging met mijn wagentje overhandigde een mevrouw bij de klappoortjes mij een briefje. Tussen de hoog opgestapelde groenten en fruit las ik het volgende: “Vriendinnen van de voedselbank – In samenwerking met Albert Heijn & Voedselbank Breda.

Wij houden vandaag een inzameling voor de voedselbank en willen u vragen of u een product extra wilt kopen t.b.v. de voedselbank Breda. Het aantal deelnemers groeit snel, dus onderstaande producten zijn meer dan welkom. De artikelen kunnen afgeleverd worden bij de karren, welke opgesteld staan voorbij de kassa’s.

Hartelijk dank!

Op dit moment is er een grote behoefte aan:

Babyvoeding: Frisomelk standaard 1 + 2, Luiers maat 1 – 2 – 3 – 5, Koffie – thee – koffiemelk
Brinta – ontbijtkoek – rijst – pasta + saus”

De reactie die ik van binnen voelde was een enorme boosheid. Die boosheid had meerdere oorzaken:

Ik heb moeite met bedelaars. Omdat het mensen verlaagt en omdat bedelen in onze verzorgingsstaat niet nodig zou moeten zijn.

Ter illustratie: jarenlang kocht ik zo nu en dan een daklozenkrant bij de jonge, vriendelijke Roemeen voor mijn buurtsuper. De Roemeen zag er altijd weldoorvoed en goed gekleed uit. Bij elke ontmoeting vroeg ik me af waarom hij niet gewoon een baantje had, of klusjes verrichtte. De energie van deze jonge knul ging verloren aan het verkopen van daklozenkranten. Maar elke dag, jaar in jaar uit, stond hij er weer. Soms liet je hem het krantje houden, want dat gooide je thuis na een keer doorbladeren toch weg. Later ging hij daar al van uit, dat je voor een ‘krantje lucht’ betaalde. Op het laatst meed ik de supermarkt als ik hem zag staan. Teveel barrière. Geen zin meer in deze vorm van ‘liefdadigheid’.

Albert Heijn werkt samen met de voedselbankVandaag was het bedelen dus min of meer geïnstitutionaliseerd in samenwerking met Albert Heijn.

Voedselbanken doen goed werk omdat levensmiddelen die anders vernietigd zouden worden verdeeld worden onder mensen die in financiële nood zitten. Yoghurt over de datum mag niet meer verkocht worden maar blijft vaak nog een week of langer goed. Anderzijds zien we hier de onvolkomenheden van de consumptiemaatschappij: overproductie, malle regeltjes en kapitaalvernietiging.

Uit de website van Voedselbank Breda begrijp ik dat je niet zomaar in aanmerking komt voor deze moderne vorm van bedeling (bédelen – bedéling, een fraai tweemanschap). Er gaat een financiële screening aan vooraf.

Een van de enthousiaste medewerkers van de voedselbankAls de organisatie niet uit komt met zijn voorraad dan is het behoorlijk mis met de verhouding tussen vraag en aanbod. De bedoelingen van de Vriendinnen van de voedselbank zijn goed, maar dit appèl op de gewone burger is godgeklaagd. Waar zijn de overheidsinstanties, zowel gemeentelijk, provinciaal als landelijk? Je maakt mij niet wijs dat er geen potje is dat deze nood acuut kan verhelpen. En anders zou er acuut een potje voor gemaakt moeten worden.

Ik heb me ook nog afgevraagd of mijn boosheid niet voortkwam uit de zeepbel die uit elkaar spatte: ik heb namelijk altijd gedacht dat ik in een van de meest welvarende en ontwikkelde landen ter wereld woonde. Ondanks de crisis hoeft hier in Nederland niemand van de honger om te komen. We zijn zo’n keurig aangelegd en strak geregeld landje…

Er zijn nog steeds mensen in Nederland die om en nabij (of over) de Balkenende-norm heel normaal vinden, die specialisten in dienst hebben om hun bezittingen beter te laten renderen en adviseurs om uit elke nieuwe baan de meeste douceurtjes te peuren. Wordt het geen tijd dat de Vriendinnen van de voedselbank zich voor hun voordeuren posteren?

Tot slot: ik heb de verkiezingsprogramma’s van alle grote partijen er op nagekeken. Er zijn er slechts drie die het probleem van de voedselbank onderkennen en benoemen:

 • PvdA: “Nederland maakt gebruik van de voedseloverschotten in Europa om de bevoorrading van voedselbanken op peil te houden en gevarieerde voedselpakketten te garanderen.”
 • SP: “We nemen maatregelen om te voorkomen dat jongeren opgroeien in armoede en mensen moeten leven van de voedselbank.”
 • Partij voor de Dieren: “Voedselbanken worden door de overheid ondersteund.”

Wat vind jij: zijn mijn boosheid en verontwaardiging misplaatst?
En wat kunnen jij, ik en anderen doen om bovenstaand probleem te veranderen?

Over Eric van Oevelen

Dit is een persoonlijk weblog van Eric van Oevelen, Pr en communicatie-adviseur, informatiespecialist, fotograaf, tuinontwerper, beoefenaar van yoga, liefhebber van goed voedsel, films en allerlei soorten muziek. Ik woon in Oosterhout en werk bij Avans Hogeschool.
Dit bericht werd geplaatst in Alledaags leed en zo, Arm en rijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De Vriendinnen van de Voedselbank staan op de verkeerde plaats

 1. Bart zegt:

  Eric,
  Ik sprak eergisteren mijn dochter die in Eindhoven de introductie van eerstejaars studenten heeft meegemaakt. Er bleef daar bij elke (gesponsorde) maaltijd veel voedsel en zelfs fruit over. Over haar opmerking dat dit best aan een voedselbank kon worden overgedragen, kreeg zij als antwoord dat het te veel werk was om alle overgebleven lunchpakketjes uit te sorteren! Godgeklaagd, nietwaar?

 2. Via Twitter ontving ik vandaag een nette reactie van Albert Heijn.

  Er is voor mij helemaal geen reden om verontwaardigd te zijn over de deelname van de supermarkt. Jammer vind ik het wel dat de Vriendinnen van de Voedselbank voor deze actievorm hebben gekozen. Al was zonder hun goede bedoelingen dit stukje nooit geschreven.

 3. Petra Hoogerkamp zegt:

  Sinds 2 jaar werk ik als vrijwilligster bij de Voedselbank . Ik sta op een uitgiftepunt dat alleen bekend is bij de vrijwilligers. Dit om de privacy van de “klanten” te waarborgen. De mensen zijn van te voren door de molen van het maatschappelijk werk heen gegaan voor ze recht hebben op een pakket van de Voedselbank. De aanvoer is al beduidend minder geworden, maar door de medewerking van AH komen er toch versproducten bij, zoals vlees, groenten en soms gebak. Veel mensen zijn echt blij met het pakket. Het kan nooit eten voor een hele week zijn,maar wel een zeer welkome aanvulling.
  Natuurlijk maken wij ook mee dat producten terug worden geven die over de datum zijn (en in onze ogen nog prima te eten) en dat men witbrood wil i.p.v. bruinbrood. Toch zijn dat wel uitzonderingen. Voor veel mensen is de drempel naar een Voedselbank hoog, ze schamen zich om aan te kloppen.
  Het werk dat ik doe is wel heel dankbaar. Men komt niet alleen een pakket halen, maar vertellen ook vaak hun trieste verhalen. Een luisterend oor doet dan ook veel goed. Individuele initiatieven zijn meestal niet uit goed te voeren en daarom is de organisatie het meest blij met donaties, die dan aan iedereen ten goede komen. Vrijwilligers zijn ook meer dan welkom,want zonder hen komen er geen pakketten bij de mensen.
  Ik heb leuke collega’s, lachen veel en ben blij dat ik toch zo een steentje kan bijdragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s