Semler over verantwoordelijkheid en vertrouwen op het werk

Semco-stijl: in de hangmat op het werkIn je nieuwe bedrijf bepaal je zelf je werktijden. Hoe je het werk aanpakt doe je in overleg met je collega’s. De baas van de organisatie heb je nog nooit gezien. Je bepaalt ook zelf wat je waard bent om te verdienen. Als het bedrijf meer winst maakt deel je daar in gelijke mate in mee. Het lijkt een recept voor een faillissement, maar Ricardo Semler laat zien dat het tegendeel waar is: zijn bedrijf maakte een magische groei door van 900 procent.

De kapitale kracht van geluk

Nadat de Braziliaan Semler Semco overnam van zijn vader ontsloeg hij tweederde van de managementlaag en betrok een pedagoog bij zijn plannen. Hij wilde een bedrijf waarin werknemers zich verantwoordelijk voelden en dat zelfstandig denken bevorderde. Ze mochten zelf hun tijd indelen, als het werk maar gedaan werd. In plaats van dat er marginaal gepresteerd werd ging de productie juist omhoog. De werknemers kregen het gevoel dat het bedrijf van hen was, ze voelden zich zelfs gelukkig in hun bezigheid.

Verkeerde conditionering

In de theorie van Semler leren mensen in traditioneel aangestuurde bedrijven af om zelf verantwoordelijk, zelfdenkend, creatief en betrokken te zijn. Die houding wordt al bepaald vanaf het prille onderwijs op de basisschool waar een one size fits all benadering het eigen initiatief zachtjes de nek omdraait. Daarom stichtte Semler zijn eigen school, zodat zijn toekomstige medewerkers niet al hun afgeleerde eigenschappen terug hoefden te ontdekken.

Als West-Europeaan, gewend aan strak hiërarchisch aangestuurde bedrijven met een vette managementlaag, vraag je je af hoe dit kan. Werkt het echt wel? Waar zijn de tegengeluiden? De addertjes onder het gras? Die reactie speelt ook bij mij op en illustreert vooral hoe ons denken beperkt wordt door wat we van jongs af aan gewend zijn. Semler heeft juist radicaal durven breken met die denkwijze, los durven laten. En dat het werkt is gebleken.

Dit gebeurt ook nog…

Wat zeker niet de toekomst moet worden zijn bedrijven zoals Amazon, die een Duits distributiecentrum in de Kerstperiode laat bemannen door Spaanse seizoenarbeiders met wurgcontracten. De sfeer op de werkvloer is rigide en intimiderend. Voor jou tien anderen. Wat dat met betrokkenheid van werknemers doet laat zich makkelijk raden. Ik hoop dat ik daar bij stil sta als ik nog eens een goedkope cd bij Amazon wil bestellen.

Om positief te eindigen: er is veel te doen over salarissen en bonussen van topbestuurders. Mijn vraag is – Semco-stijl – of die dikbetaalde bovenlaag wel zo nodig is? Welke visionair in Nederland durft het aan om het roer om te gooien? Mijn verwachting is dat, door de komst van internet en social media en onder invloed van de crisis, de tijd rijp is voor organisaties die een radicaal andere aanpak aandurven. Het succes van die bedrijven doet dan de rest.

Meer over Ricardo Semler in De kapitale kracht van geluk, VPRO Tegenlicht (2013)
Het volledige interview met Ricardo Semler (niet ondertiteld)

Over Eric van Oevelen

Dit is een persoonlijk weblog van Eric van Oevelen, Pr en communicatie-adviseur, informatiespecialist, fotograaf, tuinontwerper, beoefenaar van yoga, liefhebber van goed voedsel, films en allerlei soorten muziek. Ik woon in Oosterhout en werk bij Avans Hogeschool.
Dit bericht werd geplaatst in Arm en rijk, Film en televisie, Oh mijn God, niet over politiek, Onderwijs en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s