Social media expert in een week: the proof of the pudding is in the eating

Social media expert in een weekJeroen Bertrams schreef een bescheiden boekje (127 pagina’s) over hoe bedrijven met social media hun bekendheid en omzet kunnen verhogen. Ondanks de bescheiden omvang beleefde de titel binnen twee maanden een herdruk. Blijkbaar is er grote behoefte aan een samenvatting van wat deze media bedrijven kunnen bieden. Maar wordt de belofte ‘Social media expert in een week’ waargemaakt?

7-stappen model

Bertrams structureert zijn gids volgens een 7-stappen model. Managers zijn vast dol op zo’n aanpak want er zijn er meer: het 7-factorenmodel van McKinsey ( 7-S Model). En een 7-stappenmodel voor verandertrajecten, verwant aan de PDCA-cirkel. Op Frankwatching vond ik een 7 stappen verbetercyclus voor online samenwerken. En recent de zeven eigenschappen van een goede social media-expert, gemodelleerd naar Stephen R. Covey.

Het model van Bertrams is geen echte stapeling van interactieniveaus (zenden, luisteren, converseren, samenwerken). Zijn insteek sluit nog het beste aan bij de Social Media Piramide van Bart van der Kooi:

Social Media Piramide van Bart van der Kooi (Bron: SocialMediaModellen.nl)

Social Media Piramide van Bart van der Kooi (Bron: SocialMediaModellen.nl)

Bij Bertrams gaat het om:

  • luisteren en monitoren: passieve deelname, verkennen
  • communiceren: dialoog, webcare
  • publiceren: social media als website spin-off of als zelfstandig platform
  • marketing: interactief, gepersonaliseerd
  • verkopen: nieuwe verkoopkanalen, zoals Groupon
  • optimaliseren en integreren: zoekmachine-optimalisatie, verbinden van kanalen
  • meten: evalueren met KPI’s

De schrijver zegt dit niet met zoveel woorden, maar marketing en verkopen zullen niet bij elke organisatie aan de orde komen.

In aparte hoofdstukken worden de zeven stappen verder uitgewerkt: voorbereiding, mogelijkheden, tools, specifieke eigenschappen van Twitter en Facebook. Dit gebeurt beknopt maar veelzijdig en behoorlijk compleet.

Theorieboek of doe-boek?

In vergelijking met het eerder door mij besproken boek van Jeanet Bathoorn biedt Bertrams meer een theoretisch kader. Bathoorn’s rijk geïllustreerde Get Social in business klopt van de geestdrift, tips en terzijdes. Het is daarom ook geschikt voor mensen die praktisch met social media aan de slag moeten. Social media expert in een week bevat één figuur.

Het boek lijkt vooral geschreven te zijn voor de manager die in een weekend wil weten wat social media te betekenen hebben, of kúnnen betekenen voor zijn bedrijf. En deze manager hoeft niet zelf met zijn handen in de modder.

… in een week?

Om daarmee terug te komen bij de premisse uit de prikkelende titel. Natuurlijk wordt die niet waargemaakt, en Bertrams zelf beaamt dat in zijn inleiding. Je bent geen sterrenkok na het lezen van een ingrediëntenhandboek met wat recepten. The proof of the pudding is in the eating.

Cover Social media expert in een weekTitel: Social media expert in een week
Auteur: Jeroen Bertrams
Uitgever: Scriptum
Jaar: 2012
Nummer: ISBN 9789055940417
Mediatype: boek (127 pagina’s)
Prijs: € 16,00 (ook verkrijgbaar als ebook voor € 9,99)
Bestellen: via Managementboek en andere boekwinkels

Dit artikel is ook gepubliceerd op Frankwatching.

Over Eric van Oevelen

Dit is een persoonlijk weblog van Eric van Oevelen, Pr en communicatie-adviseur, informatiespecialist, fotograaf, tuinontwerper, beoefenaar van yoga, liefhebber van goed voedsel, films en allerlei soorten muziek. Ik woon in Oosterhout en werk bij Avans Hogeschool.
Dit bericht werd geplaatst in Community management, Marketing, Online dienstverlening, Social media en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s