Filmtips

Ik ben behoorlijk gek van films. Dat komt omdat ze voor mij vaak het echte leven comprimeren met een helderheid die in het echte leven niet bestaat. Films zijn verhalen en gelijkenissen. Sommige zijn leermomenten die je steeds weer terug kunt zien, vol schoonheid, humor, liefde en creativiteit. Mijn favoriete tien (in ontwikkeling) vind je hieronder.

La Grande Bellezza

De actie in deze film zit in het hoofd van Jep Gambardella, die zijn omgeving aanschouwt en terugkijkt op wat hij bereikt heeft. Melancholie, in al haar schoonheid, opwinding en ontluistering. Liefhebbers tijdens of na de midlife-crisis: gaat dat zien!

A single man

Een film over afscheid nemen en levensvreugde. Naar het boek van Christopher Isherwood. Colin Firth in een vertolking die een Oscar waard was, een jaar voordat hij die ontving voor The Kings speech.

The Hours

De roman van Michael Cunningham is prachtig. De verfilming uit 2002 door Stephen Daldry en scenarist David Hare is beter. Nicole Kidman is onherkenbaar als haar glamorous zelf in de rol van Virginia Woolf. Meeslepende muziek van Philip Glass. Gestolde weemoed.

Wall•E

Walt Disney heeft PIXAR Studio’s opgekocht. Dat kan niet verhullen dat het echte lef bij Disney tegenwoordig daar vandaan komt. Na een apocalyps is een eenvoudige opruimrobot een van de weinige overlevenden op aarde. Ontroering door een robot die er uit ziet als een doos op wieltjes met een verrekijker als hoofd? Dat kan.

Amélie (Le fabuleux destin d’Amélie Poulain)

De films van Jean-Pierre Jeunet zitten overvol met visuele en humoristische vondsten. Denk bijvoorbeeld aan Delicatessen, die hij met collega Marc Caro maakte. In Amélie (2001), komt alles met onverwachte plotwendingen prachtig bij elkaar.

Office Space

Iedereen die ooit voor wat langere tijd op een kantoor heeft gewerkt zal veel in Office Space (1999) herkennen. De bureaus in legbatterij-opstelling, de kleding en de kantoorapparatuur zijn veranderd. De irritaties en machtsspelletjes zijn nog even herkenbaar.

Een reactie op Filmtips

  1. Daphne zegt:

    Altijd leuk; flimfreaklijstjes. Misschien een tip voor je: ‘Stranger than fiction’. Will Ferrell verrast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s