Wijsheid uit de jungle van het leven

Een eigen podium voor de dochter des huizesDinsdagavond. Ik zap langs de zenders en kom terecht in Extreme home makeover. Het huis van een Amerikaans gezin is tot de grond toe afgebrand. We zien de veraste resten van het huis. Maar: met hulp van de programmamakers, de lokale gemeenschap en  een hoop sponsordonaties wacht het gezin een overrompelende verrassing. In zeven Bijbelse dagen is er een nieuw huis gebouwd: een prachtige, hacienda-achtige villa.

De nieuwe woonkeuken met eettafel

De oude woonkeuken is terug in alle glorie. Het gezin kan weer samen eten aan de grote eettafel. De woonkamer oogt ruim, luxe en gezellig. De tienerzoon en tienerdochter krijgen allebei een prachtige kamer: de zoon een coole wand vol skateboards, de dochter een podium met een scherm dat automatisch naar beneden rolt. Zo kan ze zelf met haar vriendinnen filmpjes maken en projecteren. Haar klasgenootjes hebben stiekem al wat opgenomen en zingen haar vrolijk toe vanaf het scherm.

De nieuwe kamer van de tienerdochter

De master bedroom van de ouders is prachtig. Een vrijstaand bed, kleurige wanden en een praktisch eigen keukenblok dat er strak uitziet. De badkamer heeft een grote, ronde jacuzzi in het midden. Achter het huis ligt nu een zwembad voor het hele gezin met watervalletjes en massagestralen. Er staan loungebanken en een gloednieuwe buitenbarbecue met complete uitrusting.

De oudere veteranenzoon krijgt een aparte vleugel in het huis: een slaapkamer met camouflagekleuren op de wand en een eigen keukenblok. En een doucheruimte met mozaïektegeltjes. Tot slot wordt hem een bos met sleutels toegeworpen. Buiten wacht hem het laatste model van een stoere fourwheeldrive. een Ford super duty truck. De veteranenzoon kan zijn ogen niet geloven. Hij lacht voor het eerst sinds jaren, zegt zijn moeder.

Het gezin straalt en huilt. Ze lijken oprecht dankbaar en overrompeld. De lokale gemeenschap staat achter dranghekken te juichen. Het programma eindigt in een groot feest. Naast het huis wappert trots de Amerikaanse vlag.

Woensdagavond. Stand van de sterren, een documentaire over een Indonesische familie. We volgen een oude vrouw, haar zoon en andere familieleden in een gezamenlijke compound in Jakarta. De oude vrouw is blij omdat haar kleindochter is geslaagd voor haar eindexamen. “Ze is pienter, ze moet gaan studeren aan de universiteit”, zegt ze. De kleindochter moet niet worden zoals zijzelf en haar kinderen: arm en mislukt.

De kleindochter is nukkig en verwend. Een kind van moderne tijden. Ze zeurt bij haar grootmoeder om een smartphone met camera als dank voor haar prestaties. Als ze die even later heeft zien we haar met vriendinnen plezier maken in een luxueuze shopping mall. Ze schuimt de nachtelijke straten af met verkeerde vriendjes.

De zoon  is ‘wijkregisseur’ in de sloppenwijk. Veel levert hem dat niet op. De baan biedt geen ruimte voor corrupte zaken, vertelt hij tegen zijn oude moeder. Daar moet je rijk voor zijn. Hij sjoemelt wat bij met zijn vechtvissen, die hij inzet bij weddenschappen.

De schoondochter kookt dagelijks het eten dat ze verkoopt in een stalletje aan de straat. Omdat de petroleum te duur wordt koopt de zoon voor zijn vrouw een gasfles. Hij sluit de fles aan, maar bij de eerste kookbeurt schiet er een steekvlam uit. Zijn vrouw komt met de schrik en de tranen vrij.

De inwonende gehandicapte oom vraagt een armenuitkering aan. Bij de onverwachte inspectie van het huis worden vliegensvlug de tv en de spelcomputer verstopt.

De kleindochter krijgt geen studiebeurs omdat ze de Islamitische beginselen niet kan opdreunen. De rekening voor haar eerste jaar aan de universiteit arriveert. De zoon en de oude vrouw zitten met de handen in het haar. Er is geen geld. De oude vrouw besluit bij de bank een hypotheek op haar huis te nemen om de studie te kunnen betalen. Bij de bank worden de biljetten door een moslima uitgeteld.

De oude vrouw keert terug naar het platteland. Even denk je dat de stokoude vrouw die ze aan het begin van de film achterliet niet meer leeft. Maar dan komt ze thuis, met een takkenbos op haar rug. Het dagelijkse sprokkelhout waarmee ze vuur maakt om eten te koken. De oude vrouw heeft een cadeau uit Jakarta meegebracht: een gasfles en een gaskomfoor. De buren kijken toe. Dit hebben ze nog nooit gezien. De oude vrouw sluit de brander behendig aan op de gasfles. “Nu hoef je nooit meer hout te sprokkelen”, zegt ze tegen de stokoude vrouw.

De stokoude vrouw wil het niet. “Ik steek mijn huis ermee in brand”, zegt ze. “Ik ben tevreden met wat ik heb, met wat de dag me biedt”.
“Ik en mijn kinderen zijn mislukt”, antwoordt de oude vrouw. “Maar kijk naar jouw rijkdom: je kinderen zijn geslaagd en je hebt zeventien kleinkinderen. Wat als je van elk van hen wat geld zou krijgen?”

“Ik hoef het niet”, zegt de stokoude vrouw. “Bezittingen nemen bezit van je”.

Zomaar een scherp contrast tussen twee televisie-programma’s op twee achtereenvolgende avonden. Extreme home makeover weekt tranen uit medeleven, maar maakt stilletjes ook afgunstig: wat als ik zomaar al dat moois zou krijgen? De wijze les komt een avond later, van een stokoude vrouw in de rimboe, tevreden met het weinige wat ze heeft. Bezittingen nemen bezit van je.

Extreme home makeover is elke dinsdagavond te zien op Net 5.
Stand van de sterren
draait niet meer in de bioscoop maar is verkrijgbaar op dvd.

Over Eric van Oevelen

Dit is een persoonlijk weblog van Eric van Oevelen, Pr en communicatie-adviseur, informatiespecialist, fotograaf, tuinontwerper, beoefenaar van yoga, liefhebber van goed voedsel, films en allerlei soorten muziek. Ik woon in Oosterhout en werk bij Avans Hogeschool.
Dit bericht werd geplaatst in Alledaags leed en zo, Arm en rijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s